A mostaniaknál ezerszer gyorsabb szuperszámítógépet épít az nVidia

Az amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) 25 milliárd dollárért megbízta az nVidiát azzal, hogy olyan, grafikus csipekre épülő szuperszámítógépeket tervezzen, amelyek akár ezerszer gyorsabbak lehetnek a mostaniaknál.

Az egy jó ideje közbeszéd tárgya, hogy a GPU-k számítási kapacitását kihasználó rendszerek jóval nagyobb teljesítményre lehetnek képesek, mint a kizárólag a jó öreg CPU-kon alapuló szuperszámítógépek. A DARPA által indított kezdeményezés egyelőre abszolút kezdeti fázisában van, így semmilyen technikai részlet nem ismert, ráadásul az nVidia nyilvánvalóan nem egyedül fog majd dolgozni a projekten. A munkához már sikerült megnyerni a Cray, Oak Ridge National Laboratory kutatóintézetet és vagy fél tucat amerikai egyetem kutatórészlegét, de a jövőben nyilván mások is bekapcsolódnak majd. A projekt a tervek szerint négy évig fog tartani, habár csúszások persze előfordulhatnak.

Nem véletlen, hogy éppen a Védelmi Minisztérium támogat egy ilyen fejlesztést, bár a konkrét felhasználásai célok persze titkosak. Mindenesetre remélhető, hogy a fejlesztési eredmények előbb-utóbb átszivárognak a civil szférába is. Az nVidia számára mindenképpen igen fontos, hogy új területekre terjeszthesse ki tevékenységét, mivel az Intel és mások integrált CPU/GPU fejlesztései fenyegetik a különálló grafikus piac jövőjét a PC szegmensben.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció