NFM: megkezdődött a nemzeti infokommunikációs konzultáció

Több mint 50 piaci, civil és szakmai szervezet részvételével zajlott le a 2010. október 1-jén a "Nemzeti konzultáció és megújuló jogszabályok a sikeres infokommunikációért" című egyeztetés sorozat első konzultációja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az NFM által szervezett, az átfogó elektronikus hírközlési szabályozás felülvizsgálatát célzó eseményt Vasváriné Menyhárt Éva, az NFM hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A konzultáción a "megbízható és korszerű hírközlési szolgáltatások a fogyasztóknak és a fogyasztókért" témakörben előadásokat a minisztérium szakértői, valamint ismertették a közös munka ütemezését és azokat a fő szempontokat, melyek irányt szabnak a felülvizsgálat során felmerülő kérdések kezelésének.

A találkozó kiemelt témái voltak a korszerű elektronikus hírközlési szolgáltatások elérhetősége, a fogyasztó választási szabadságának biztosítása, a fogyasztó minőséghez való jogának biztosítása, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, a fogyasztó biztonsága és jogainak védelme, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének biztosítása, a mikro-, kis- és középvállalkozások lehetőségeinek javítása.

A 2010. október 11-én tartandó második konzultáció témája: a hatékonyan versenypiac és a szolgáltatók közti kapcsolatok. A harmadik konzultáció 2010. október 15-én a "Támogató hatékony szabályozás, korszerű technológia, innovatív üzleti környezet" címet kapta.

A tárca szerint a konzultáció az uniós jogharmonizációs kötelezettség sikeres teljesítését, a hazai elektronikus hírközlési szabályozás átfogó, stratégiai szempontokat tükröző felülvizsgálatát célozza.

A jogharmonizáció, illetve a felülvizsgálat négy fontos területen jelent majd előrelépést a korábbiakhoz képest: jelentősen megerősödnek a fogyasztók - különösen a fogyatékkal élők- jogai, a szektor előre lépést tud tartani a technológiai és piaci fejlődéssel, továbbá ösztönzi a beruházásokat, így versenyképes hazai távközlési szektort eredményez.

A szervezők továbbra is várják az észrevételeket, javaslatokat az infokom2010@nfm.gov.hu címre.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció