Jövő év elején jönnek a HP WebOS mobiljai

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 2011 elején piacra dobja az első WebOS operációs rendszerű okostelefonjait, amelyektől igen sokat vár a cég.

A HP az idén vette meg a Palmot 1,2 milliárd dollárért, annak mobiltelefonos hardvereszközeivel és a WebOS operációs rendszerrel együtt. Hamar kiderült, hogy a legnagyobb PC-gyártónak elsősorban ez utóbbival vannak komoly tervei, ugyanis a nyáron bejelentették, hogy felfüggesztik az Android- és Windows 7-alapú tablet PC-k fejlesztését, és csak a WebOS HP tabletek fognak megjelenni idén, vagy 2011 elején. Aztán kiderült, hogy a cég hasonló politikát folytat az okostelefonokkal is, azaz, legalábbis egyelőre, a WebOS kedvéért mellőzi az Android-ot és a Windows Phone 7-et a tervezett készülékekről, utóbbit annak ellenére, hogy a társaság régóta igen jó kapcsolatokat ápol a Microsofttal.

A Palm által nemrég bemutatott WebOS, illetve az erre épülő új készülékek, a Pre és a Pixi egyaránt igen pozitív kritikákat kaptak a szakemberektől és a sajtótól. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a mobilok számottevő helyet szerezzenek az iPhone, Blackberry és Android készülékek uralta amerikai piacon, nem is beszélve a többi térségről. Todd Bradley, a HP okostelefonokért felelős alelnöke azonban bízik abban, hogy cége hírneve, illetve erőforrásai révén megfelelően erős pozíciót tud majd kivívni a WebOS készülékeknek, annak ellenére, hogy velük ismét egy új mobilplatformmal gazdagodik a piac, az Android, az iOS, a Windows Phone 7, a Blackberry, a Symbian, illetve a MeeGo mellett. A tervezett HP okostelefonokról egyelőre semmilyen részlet nem ismert. A PC-gyártók közül a Dell és a Lenovo is beszállt az okostelefon-piacra, ők azonban nem kísérleteznek saját operációs rendszerrel.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció