Magyarországon az internetes apróhirdetésekkel elkövetett csalások a gyakoribbak

Szabó Henrik, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese szerint Magyarországon a számítógépes bűncselekmények között nem annyira a honlapok feltörése, hanem inkább az apróhirdetésekkel elkövetett csalások a jellemzők.

Csütörtöktől kétnapos nemzetközi tanácskozást tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására.
Szabó Henrik a tanácskozás egyik témájával, a kiberbűnözéssel kapcsolatban az MTI-nek kedden elmondta, a kifejezés az interneten elkövetett bűncselekményekre vonatkozik. Kifejtette, ezek között megkülönböztethetők a hagyományos, vagyon elleni bűncselekmények, például a csalás az aukciós honlapokon vagy apróhirdetéseken keresztül, az adatok jogosulatlan megszerzése internetes oldalak, számítógépes rendszerek feltörésével, illetve az oldalak blokkolása. Bár előfordul, Magyarországon nem túl gyakori a honlapok feltörése - mondta.


Azzal kapcsolatban, hogy szeptember elején a rendőrség elfogott egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítottak, hogy a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja, Szabó Henrik azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy a fiú valóban hozzájuk tartozott, valószínűleg csak kihasználta a nemzetközileg ismert csoport hírnevét.
A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt az Anonymous számítógépes hackercsoport magyarországi tagja. A csoport tagjai idén márciusban feltörték az Alkotmánybíróság honlapját és átírták az alaptörvényt, és hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is.
Az Anonymous nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy - igaz, alig egy percre - feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de "nekimentek" Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is.


Szabó Henrik hangsúlyozta, minden honlappal előfordulhat, hogy feltörik vagy túlterheléses támadást indítanak ellene, erre a weboldalak üzemeltetőinek fokozottan figyelniük kell.
Elmondta, hogy az internet elterjedésével a számítógépes bűncselekmények száma is egyre nő. Az ilyen jellegű bűncselekmények "nem ismerik az országhatárokat", de a fejlettebb, komolyabb számítógépes infrastruktúrát fenntartó országokban általában jóval elterjedtebb a kiberbűnözés - mutatott rá. Megjegyezte, a rendőrségnél évek óta speciális osztály foglalkozik a számítógépes bűncselekményekkel.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció