Új Siemens-cég az üzleti kommunikációban

A Siemens AG kisebbségi (49 százalékos) részesedésével, de nevét megőrizve alakult meg október elején a vállalatok, intézmények távközlési és informatikai igényeinek kiszolgálására specializálódott társaság. A Siemens Enterprise Communications üzletrészének 51 százalékát egy amerikai magántőke-befektető társaság, a Gores Group vásárolta meg.

Az immár több mint 160 éves, az elektrotechnikai és elektronikai eszközök világpiacán jól ismert Siemens a tranzakcióval négy legyet ütött egy csapásra. Eredménye a profiltisztítás, az ügyfélszegmentálás, a portfolió-bővítés és tőkebefektetés.
Míg a nagy távközlési infrastrukturális rendszereket és az ezeket működtető társaságokat a Nokiával közös vállalatuk szolgálja ki, addig az új társaság egyértelműen és tisztán a kommunikációs magánhálózatokra fókuszál. A Siemens kulcsfontosságú szabadalmai, licencei átszállnak az új vegyesvállalatra, és jól ismert termékei – mint például az OpenScape UC Server – a portfolió szerves részét képezik a továbbiakban is. Ezenfelül a vállalat a jövőben is kínálja bevált OpenPath migrációs stratégiáit, így biztosítva a meglévő eszközök zavartalan átállítását az új, egységes kommunikációs megoldásokra. Ennek megfelelően a vállalat folytatja például a HiPath 3000, HiPath 4000 rendszerek támogatását és verziófrissítését is.


Jürgen Liss, a Siemens Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a kínálatukból eddig hiányzó megoldásokkal gazdagodott portolójuk. Ez annak köszönhető, hogy a befektető Gores további két cégét is integrálta az új vállalatba. Az Enterasys hálózati rendszerekkel és biztonsági megoldásokkal foglalkozik, kínálatában megtalálhatók multilayer switchek, core routerek, WAN routerek, wireless LAN, network menedzsment, betörésvédelmi rendszerek. A SER Solutions pedig a call-centerekhez fejleszt szoftvereket.
Bölcs, bár nem szokatlan döntés volt a Gores Group részéről, hogy többségi részesedése ellenére meghagyta a piacon jól csengő Siemens nevét. Az elsősorban vállalatok bővítésével foglalkozó befektető egyébként széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a technológiai és a távközlési szektor vállalatainak irányításában; az átvett cégeket pedig önálló egységként illeszti a csoport portfoliójába. Az eddig átvett több mint félszáz vállalat között olyanok is szerepelnek, mint a Sagem Communications, a belga Real Software, a brit Anker Systems, a Global Tel*Link és a VeriFon.
Alec Gores, a húszéves cégének alapító elnöke arra számít, hogy a Siemens Enterprise Communications is nagymértékben hozzájárul a vállalati hálózatok és a kommunikációs rendszerek piacán a jelenlétük bővítéséhez, és azt reméli, hogy a vegyes vállalat rövid időn belül gyors növekedést mutathat fel.


Napjaink gazdasági viszonyai közepette a Siemensnek is jól jön a tőkeinjekció és egy stabil pénzügyi háttér. Már a tranzakció bejelentésekor nyilvánosságra hozták, hogy a Gores és a Siemens legalább 350 millió eurót fektet a vegyesvállalatba, azon felül, amit a kutatásra és fejlesztésre amúgy is beterveztek, illetve ami a normál üzletmenet során egyéb kiadásként felmerül. A beruházások a Siemens Enterprise Communications termékeinek piaci bevezetésére és további technológiai platformok megszerzésére irányulnak. A cél a vegyesvállalat értékesítési szervezetének lehető legnagyobb mértékű hasznosítása, a további terjeszkedés elősegítése, valamint a vállalat átalakításának ösztönzése, aminek eredményeként hardverszállítóból szoftvereket és szolgáltatásokat kínáló társasággá válhatnak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció