Az IT kiemelt szerepe a válságkezelésben

Saját költséghatékonysági gyakorlatáról, a vállalatok IT költségei lefaragásának okos megoldásairól tartott ma sajtótájékoztatót az IBM Magyarország. Pongrácz Ferenc pénzügyi igazgató, Szokodi Csilla üzleti szolgáltatási vezető és Werner Brockmann, az IBM technológiai szolgáltatások üzletág magyarországi vezetője magyarázta: miért van a vállalati IT-nek ma különösen kiemelt szerepe a válságkezelésben, illetve milyen területeken segíthet a vállalati költséghatékonyság elérésében a Kék Óriás.

Pongrácz szerint: a mai gazdasági körülmények között nagy kihívás, hogy egy cég rövid távon is eredményes maradjon. Az intelligens informatikai és üzleti megoldások komoly segítséget nyújthatnak a költségek csökkentésében, az informatikai szakterület hatékonyabbá tételében és a pénzügyi egyensúly megőrzésében. Fontos, hogy a vállalatok üzlet folyamataikat rugalmasan átalakítsák.

Szokodi szerint: az idei fő vállalati fókusz a költségcsökkentés, amit természetesen sokféleképpen lehet végrehajtani. Ehhez 2009-ben a CRM-re a korábbinál is nagyobb szüksége lesz a vállalatoknak. Egy másik fontos prioritás az üzleti intelligencia (BI) hatékony alkalmazása a vállalati költségcsökkentés céljából.

Brockmann szerint: a válság hatásainak kezelésében, a költségcsökkentés elérésében a vállalat pénzügyi (CFO) és informatikai vezetőjének (CIO) össze kell dolgoznia. Az IBM hatékony konzultációval tudja őket segíteni. Az okos vállalati CIO jól átgondolja, hol és mennyit csökkentsenek az éves IT költségekből. A  létrejövő rövid távú (12-18 hónapos) költségredukció különféle döntések eredményeként áll elő (pl. nem indítanak új IT  projekteket, alszerződéseket lezárnak, nem vesznek, nem adnak erőforrásokat kölcsön stb.). További fontos területet jelent a strukturális költségek csökkentése (erőforrások/alkalmazások újra kijelölése, a központi/decentralizált IT vezetés közötti változtatás). Az IBM több témát jelölt ki, amelyek jelentős hatással bírnak a költségcsökkentésben. Ilyenek pl. az IT optimalizálás, hálózat-optimalizálás, nyereség menedzsment, üzletfolytonossági és visszaállítási szolgáltatások, szerver-, illetve tárolókonszolidálás és virtualizáció, optimalizált biztonságtechnika, adatközponti hatékonyságvizsgálat stb. Azoknak a CIO-knak, akik nincsenek teljesen tisztában vállalatuk IT erőforrásaival, az IBM fel tudja ajánlani a teljes vállalati IT (beleértve az IT energia-felhasználását is) átvilágítására szolgáló ITUAM (IBM Tivoli Usage and Accounting Manager) programcsomagját.

Pongrácz az IBM saját gyakorlatáról szólva, kifejtette: a világcég a globálisan integrált vállalat koncepcióját vezette be magára nézve (pl. pénzügyi tevékenységét szolgáltató központokba szervezte; közülük az egyik legnagyobb Budapesten található). Saját informatikai tevékenységének hatékonyabbá tétele céljából Magyarországon is kiszervezte az IT üzemeltetést, igaz egy saját szakértő cégéhez (IBM ISC Hungária Kft.). Jelentősen változóban van az IBM-nél a munkavégzés módja, (pl. terjed az otthonról való munkavégzés).     

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció