Új Corvina Digitális Tudástár a könyvtárakban – Az olvasás szabadságáért

A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer Digitális tartalomszolgáltatást támogató új modulja lehetőséget biztosít a könyvtárak számára, hogy digitális kölcsönzés formájában szolgáltatni tudják könyvállományuk meghatározott részeit. A könyvtári szolgáltatások új generációs formája várhatóan nemcsak a felsőoktatási intézmények könyvtáraiban, hanem a megyei és városi könyvtárakban is népszerűvé válik.

Az új digitális kölcsönzési forma áttörést jelenthet a könyvtárak számára, hiszen az olvasók a világhálón földrajzi korlátok nélkül szabadon férhetnek hozzá állományukhoz.

„Az olvasók a könyvtár webes katalógusán keresztül kezdeményezhetik digitális kölcsönzésre vonatkozó igényüket, majd a kölcsönzési idő lejártáig innen érhetik el az elkészült elektronikus példányokat is. A digitalizált dokumentumok szerzői jogi védelméről digitális jogkezelő rendszer gondoskodik. A könyvtár a szerzői jogokat figyelembe véve különböző megkötéseket tehet az elektronikus dokumentumok hozzáférhetőségét illetően. Meghatározhatja például, hogy az olvasó meddig érheti el az elektronikus példányt”, hányszor nyithatja meg, vagy készíthet-e róla mentést. A kölcsönzési idő lejárta után  a letöltási lehetőség megszűnik” – mondta el Czoboly Miklós az e-Corvina Kft. ügyvezető igazgatója.

Az e-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft. az Új Magyarország Fejleszési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében fejlesztette ki az új Digitális Tudástár megoldást a Corvina Integrált Könyvtári Rendszer részeként. A 2008. június elsején indult projekt teljes megnevezése: KMOP-1.1.4-07/1-2008-0089 „Digitális Tudástár Kifejlesztése”, támogatásának összege 59.209.000 Ft.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció