A Sony Ericssonnak nem kell a Windows Phone 7

A Sony Ericsson francia leányvállalatának vezérigazgatója azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy cégük egyelőre nem tervez Windows Phone 7 rendszerű okostelefont, mert a Microsoft erősen korlátozza a kezelőfelület és a funkciók átszabását.

Pierre Perron szerint a Google Android platformja sokkal inkább megfelel a terveiknek, mivel sokkal nagyobb szabadságot ad a gyártóknak, míg a WinPhone7 esetében csak a hardver és az ár tekintetében versenyezhetnének a konkurenciával. A Microsoft azért szigorított a mobilszoftverével kapcsolatos szabályozáson, mert a korábbi Windows Mobile operációs rendszer készüléktípusonként kissé eltérő változatai sokszor lehetetlenné tették egyes alkalmazások egységes futtatását, illetve az átfogó szoftverfrissítéseket. A Google egyébként ugyanezzel a problémával küzd az Android esetében: miközben a legfrissebb Android 2.2 már 7 hónapja elérhető, a készülékeknek alig a harmadán fut, mivel a különböző típusokhoz külön-külön kell frissítéseket készíteni, amiket aztán a gyártók terjesztenek tovább a felhasználók felé. Ez a fajta késedelmesség többek között biztonsági szempontból is elég hátrányos.

A Microsoft persze nyilván nem hagyja majd annyiban a Sony Ericsson döntését, ehhez pedig van is fegyver a birtokában. A cég ugyanis perrel fenyegeti azokat a mobilcégeket, amelyek elutasítják a Windows Phone 7-et, arra hivatkozva, hogy az Android használata sérti az ő szabadalmaikat. Megalapozott-e ez az igény vagy sem, az biztos, hogy a gyártók nem örülnek az ilyen eljárásoknak, így a tajvani HTC már meg is egyezett a szoftveróriással, a Motorola pedig szintén célponttá vált.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció