Visszatáncolt az Apple: mégsem lesz beépített SIM az iPhone-ban

Az Apple korábban megszellőztetett terve a szolgáltatók zsebéből húzta volna ki a pénzt, informálisan megfenyegették a céget, ha nem visszakozik, leállítják készülékei forgalmazását.

A többek között az Apple miattkedvéért bevezetett mini-SIM-ek még csak most kezdenek terjedni, ám a vállalat a múlt hónap végén előállt a beépített SIM ötletével. A lényeg a SIM-kártya telefonba integrálása lett volna, ami a gyártó számára jelentős pozíciójavulást jelentene, a szolgáltatók pedig igencsak megszenvedhetik. A cél vélhetően itt is a forgalom utáni bevételek megcsapolása volt elméletben, akárcsak az iPhone sokat vitatott bevezetésekor.

Az új, kivehetetlen SIM tulajdonképpen egy flash alapú chip lenne írható és fix résszel. A fix, ROM területen tárolnák az egyedi azonosítókat, gyári számot, stb. A másik terület egy írható flash memória lenne, ide kerülnek adataink, telefonszámaink, vagy éppen a vállalattal szerződött szolgáltató hálózati korlátozásai. A Gemalto nevű céggel együtt fejlesztett megoldás elvben számos új lehetőséget kínál, ám egyben jelentősen megköti a felhasználó kezét. A dupla SIM-kártya kezelésére képes készülékek után nehéz nem visszalépésnek tekinteni ezt a megoldást, hiszen előnyeit kivehető formában is kínálhatná, vagy gondoljunk arra, milyen fontos a roaming miatti kártyacsere a nyaralók, sokat utazó üzletemberek számára.

Mégsem ezeknek a szempontoknak a belátása kényszerítette meghátrálásra az Apple-t. Az iPhone bevezetésekor igen keményen fogott szolgáltatók makacsolták meg magukat, mint emlékezetes, a készülék megjelenésekor csak országonként egy-egy szolgáltatóval kötöttek megállapodást a készülékek forgalmazására. Ezzel állítólag a szolgáltatói bevételek egy részére is rátette kezét a gyártó. Ugyanezt nem hajlandóak még egyszer eljátszani, vagy éppen jövőképként elfogadni a szolgáltatók, így nyomást gyakoroltak az Apple-re. A gyártó eddig is a teljes készülékárat megkapta, ami szokatlan a mobilpiacon, ilyen nyereségesség mellett pedig a szolgáltatók megtehetik, hogy lemondanak egy esetleges beépített SIM-mel érkező új iPhone-ról, vagy iPad-ről. A jelek szerint az egységes fellépés megrémítette az Apple-t, és elállt tervétől, hirtelen váltással már nem tervezik a beépített SIM-ek használatát mobil eszközeikben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció