Egységes mobil-tarifa az egész EU-ban?

Megszűnne 2015-ig a külföldi mobiltelefonozás után fizetett barangolási díj (roaming) az uniós országokban Neelie Kroes illetékes biztos elképzelése szerint – írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság célkitűzéséről az EU hírközlési szabályozó testületének (BEREC) leendő elnöke, Georg Serentschy beszélt a Die Pressének. A BEREC vezetését 2012-ben átvevő Serentschy értelmezése szerint ez a szöveges és hangüzenetekre egyaránt vonatkozik. Az egyes EP-képviselők által hangoztatott követelést, hogy már 2012-ben szüntessék meg a roamingdíjakat, veszélyesnek tartja Serentschy, mivel az káoszhoz vezethet a piacon. A mobilvégződtetési díjaknál ugyanakkor már jövőre esedékes a csökkentés, 2011 januárjától percenként nem lehet 2,01 eurócentnél többet elszámolni ilyen címen.

A roamingdíjak megszüntetése bevételkiesést jelent a mobilcégek számára, de új lehetőséget is, mivel szolgáltatásaikat egységes tarifa mellett kínálhatják majd fel az egész unióban. Ez nyilván olyan országok számára lehet előnyös helyzet, amelyekben alacsonyabbak a díjak uniós összehasonlításban – írja a Világgazdaság.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció