Firefox 5-előzetes

A Mozilla még ki sem adta a Firefox 4-et, de máris ismertetett néhányat a következő generációs Firefox 5 böngésző várható funkcióiból.

Az egyik fontos újítás a weboldalaknak a számítógép start menüjébe vagy tálcájára történő letűzése, ami elsőként egyébként az Internet Explorer, egyelőre tesztváltozatban elérhető, 9-es verziójában jelent meg. A megoldás révén az egyes weboldalakhoz kapcsolódó kis ikonokat lehet elhelyezni a start menüben, vagy a tálcán, ahonnan ezek automatikusan betölthetők, a dolog azonban nem áll meg ennyinél. Ha ugyanis a fejlesztők külön egyedi funkciókat építenek be az oldalakba, azok külön-külön szintén közvetlenül elérhetővé válhatnak a Firefox 5-ben a böngésző megnyitása nélkül; például egy híroldal adott témához kapcsolódó rovata, vagy éppen a felhasználó képei a Facebook-on. Ezekből persze egy adott weboldalhoz egyszerre több is elmenthető, amelyek között aztán szintén közvetlenül a feladatkezelőből lehet navigálni.

Az új Firefoxban a menü is egyszerűsödik: a könyvjelzőket és az előzményeket helyettesítő „helyek” az ablak alján jelennek meg kis ikonok formájában, amelyek között vízszintesen lehet navigálni. A másik kiemelt terület, ahol a Mozilla előre szeretne lépni, a különféle eszközök közötti szinkronizálás. A kiegészítőként évek óta letölthető Firefox Sync az 5-ös változatban alapfunkció lesz, nagyban elősegítve a kedvencek, jelszavak, látogatott helyek, stb. összehangolását az általunk használt asztali és a mobil Firefox böngészők között. A Sync a jövőben figyelmeztetni is fog arra, hogy milyen funkciókat és más elemeket tudunk összehangolni különböző eszközeinken. A megoldás kiemelt helyet kap a böngésző menüjében.

A Mozilla a fentieken kívül megkönnyítené az automatikusan nem letölthető kiegészítők telepítését, illetve a keresők kezelése is sokoldalúbbá válna: például a különböző beépülő keresőprogramok eltérő színkódokat használhatnak majd.

A Firefox 5 kiadásának menetrendjéről egyelőre semmit sem lehet tudni, mindenesetre aligha várható az idén, hiszen az azt megelőző 4-es verzió is csak valamikor február végén lesz letölthető.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció