A jó HR-es is holtig tanul

Az agilis toborzás, a kiterjesztett valóság, a jelöltélmény és design thinking fogalmaival is tisztában kell lenniük a 21. századi humánerŇĎforrás-szakembereknek. A munka világa, a vállalatok és a munkavállalók igénye évrŇĎl évre változik, és ezzel a terület szakértŇĎinek is lépést kell tartaniuk. Idehaza több mint harmadával nŇĎtt az igény a felkészült HR-esek iránt, a munkaerŇĎpiac változó elvárásaira az oktatási szektor is választ kíván adni. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) idén ŇĎsztŇĎl meghirdetett Transzformációs HR szaktanácsadó képzése a modern szervezetek mŇĪködéséhez szükséges szakemberek hiányára nyújtana megoldást. 

Az elmúlt két évben közel 40 százalékkal nŇĎtt a HR-szakembereket célzó álláshirdetések száma – a Profession.hu piacvezetŇĎ állásportál adatai szerint. Az idei évben elsŇĎsorban toborzási és HR-specialista munkakörbe kerestek munkatársakat. Az elmúlt évtizedek homogén, minden munkavállalót egyformának kezelŇĎ vállalati hozzáállása megváltozik, és a HR-szakembereknek képesnek kell lenniük kezelni az együtt dolgozó négy generáció igényeit – a még aktív baby boomerektŇĎl kezdve a most a munkaerŇĎpiacra lépŇĎ Z generációig. A tehetséggondozási stratégiában a vállalati kultúra nagyobb jelentŇĎséggel bír, mint valaha: az álláskeresŇĎk szerint ez az egyik legfontosabb szempont, amikor munkát keresnek. Ha egy szervezet munkahelyi hangulata, értékei és céljai nincsenek összhangban, a kollégák jó eséllyel olyan céghez távoznak, ahol úgy érzik, hogy véleményük és személyes célkitŇĪzéseik jobban tükrözŇĎdnek a vállalati kultúrában. 

Az egyik legnagyobb kihívás a fiatalabb generáció toborzása és megtartása. „Az újonnan a piacra lépŇĎ generációk számára a munkahely nem csak pénzkereseti lehetŇĎség, sokkal inkább fejlŇĎdési közeg. Élményt és változatosságot keresnek, és ha nem kapják meg, elhagyják a céget. Ezt a változatosságot egy adott szervezeten belül is meg lehet adni, csak el kell engedni a régi beidegzŇĎdéseket – mondta el Németh Gergely, szervezetpszichológiai szakpszichológus, a Transzformációs HR szaktanácsadó szak alapítója. – Magyarországon a nagyobb cégek közül egyelŇĎre csak néhányan ismerték fel ezeket a trendeket és kezdték meg az új igényeknek megfelelŇĎ HR csapat felépítését. A következŇĎ 2-3 év nagyon izgalmas lesz ebben a tekintetben, robbanásszerŇĪ változás várható a HR-szakmában.”
 
Az emberierŇĎforrás-szakembereknek meg kell tanulniuk, hogyan mŇĪködjenek hatékonyan az online térben. A mai jelöltek azonnal az internethez fordulnak, amikor új állást keresnek, ami azt jelenti, hogy a HR szakembereknek is jelen kell lenniük, ha meg akarják találni a legjobb jelölteket. Emellett ki kell emelkedni a többi ezer más cég közül, akik ugyanazokra a jelöltekre vadásznak.
 
Sok HR-folyamatot digitalizálnak, hogy a HR-szakemberek hozzáadott értéket jelentŇĎ feladatokat tudjanak végezni. Az interjúk ütemezése és lebonyolítása, háttér- és referenciakutatások – mindez jól automatizálható mesterséges intelligenciával. Ahogy az AI egyre intelligensebbé és megbízhatóbbá válik, várható, hogy egyre több ismétlŇĎdŇĎ feladatot bíznak rá a jövŇĎben. Ezek a változások biztosíthatják a konzisztens kiválasztást, kiküszöbölik az elfogultságot, így javítják a jelöltélményt.
 
A HR-menedzserek számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a versenyképességükhöz szükséges összes HR-eszközt és technológiát integrálni tudják mindennapi munkájukba. Ebben is szükséges egy lépéssel megelŇĎzni a versenytársakat, akiknek pont ugyanezek az eszközök állnak rendelkezésre.
 
 
Magyarországon egyre nagyobb a kereslet a legújabb trendeket ismerŇĎ humánerŇĎforrás-szakemberek iránt. Ezért döntött úgy a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), hogy kétféléves, Transzformációs HR szaktanácsadó szakot indít, amely bemutatja a modern szervezetek világát és az ezzel járó HR feladatok és kihívásokat. A cél, hogy a képzésen résztvevŇĎk a gyakorlatban is felhasználható ismerteket szerezzenek a fenntartható, hatékony szervezetekrŇĎl, az élményszerŇĪ, fejlŇĎdést és innovációt támogató munkavállalói környezetrŇĎl, illetve a tényalapú döntéseket megalapozó rendszerekrŇĎl. 
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció