Skype a Nokia mobiljain

A Skype néhány héten belül immár a második piaci áttörést érte el, a Verizon Wireless amerikai mobilszolgáltatóval nemrég kötött szerződés után ugyanis most kiadta internettelefonos szoftverének Symbian platformra szabott verzióját, amelyet a Nokia készülékeire telepíthető.

Ez azt jelenti, hogy a Skype szoftvere akár 200 millió mobiltelefonon is futhat majd a közeljövőben, ennyi olyan készüléke van ugyanis forgalomban a Nokiának, amelyeken az alkalmazás futtatható. A két cég együttműködését még a 2009-es Mobil Világkongresszuson (MWC) jelentették be, és nem aratott osztatlan sikert a mobilszolgáltatók körében. A brit O2 és Orange egyenesen megfenyegették a Nokiát, hogy a kliens telepítése esetén száműzik termékpalettájukról a gyártó mobiltelefonjait. A félelmek érthetők, hiszen a Skype használatával elkerülhetők a drága beszélgetési percdíjak, ha pedig WiFi is van a mobilon, akkor sok helyen még az adatforgalomért sem kell fizetni.

A helyzet elmozdulását érzékelteti, hogy az amerikai Verizon Wireless két hete bejelentette, a korábbi adatszolgáltatási előfizetési díjak fejében Skype internet-telefonos szolgáltatást kínál régi és új ügyfeleinek, úgy, hogy nem számol fel külön tarifát azon kívül, amit egyébként is fizetni kellene egyes Skype-konstrukciókért (pl. Skype-ról vezetékes- vagy mobilhálózatba történő hívások). A társaság döntésének hátterében egyértelműen az áll, hogy a mobilpiacon jelenleg dúló kiélezett versenyben minden eszközzel igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfeleket.

Ami a Nokiát illeti, első próbálkozásként még tavaly Skype-al együtt hozta forgalomba N97-es csúcskészülékét. Mostantól állítólag az összes arra alkalmas Nokia okostelefon Skype klienst kap, és az alkalmazás a régebbi készülékekre is letölthető lesz. Valószínű, hogy a mobilszolgáltatók mégsem szakítanak majd emiatt a piacvezető készülékgyártóval, a kérdés csak az, hogy a WiFi-re korlátozzák, vagy pedig 3G hálózaton is engedélyezik-e az internet-telefonos szolgáltatást.

A Skype kliens már most ingyenesen letölthető a Nokia Ovi Store internetes alkalmazásboltjából.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció