Az egészségügyi informatika kormányzati támogatását sürgeti az eVITA

Nagy érdeklődés kísérte az újult erővel működő eVITA Nemzeti Technológiai Platform soron következő fórumát. Néhány napja második alkalommal gyűltek össze az életvitelt segítő infokommunikációs technológiákkal és alkalmazásokkal foglalkozó fejlesztők, szolgáltatók, valamint a témában érintett szervezetek képviselői.

Ismeretes, az eVITA-nak kiemelt szerepe van abban, hogy megnyerje a döntéshozókat az egészségügyi informatika ügyének. A fórumon Miletics Pál, a Telenor Magyarország szakértője bejelentette: szeptemberben megkezdik a szív- és érrendszeri betegek távoli monitorozását lehetővé tevő Medistance szolgáltatás kereskedelmi forgalmazását. Jelenleg 75 ezer magyar háztartásban van idős- és betegfelügyeleti rendszer. Ezek többsége egész egyszerű technikai megoldáson, jellemzően egy pánikgomb riasztójelének továbbításán alapul.

Szintén rendkívül aktuális probléma, hogy a krónikus betegségben szenvedők mintegy fele nem, vagy nem megfelelően hajtja végre a szakorvos előírásait, így a terápia nem éri el a kívánt hatást (alacsony az úgynevezett „compliance”). A fórumon Jancsó László, az Egészségügyi Szakértő Műhely Kft. ügyvezetője egy szoftver-keretrendszerre épülő komplex compliance programot ismertetett.
Az alkalmazott megoldás alapja egy nyílt adatbázis, amit – a jogosultsági szinteknek megfelelően - a szerződött patikák, az orvosok és a betegek is online elérhetnek. Az aggregált adatbázisból a finanszírozó és a gyógyszergyárak is hasznos információhoz juthatnak. A megoldás fontos eleme a call center, továbbá a futárszolgálat. A következő lépés egy intelligens gyógyszeradagoló kifejlesztése.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció