7 milliónál is többen használnak autómegosztást

Saját autó, családi nyaraló, amikor ezekre beruházunk, pénzügyi döntéseket hozunk. Biztosan szükségünk van ezekre, amikor a nyaraló heteken át üresen áll és az autó is leggyakrabban csak az utcán parkol? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedŇĎ szakértŇĎi a felnövekvŇĎ generáció pénzügyi tudatosságát igyekeznek fejleszteni: ennek része az is, hogy mit vegyünk meg és mit elég alkalmanként kölcsönözni vagy közösen használni. Ebben a szülŇĎknek óriási szerepük van, hiszen mintát adnak gyermeküknek.

2006-ban világszerte 350 ezren használták a közösségi autómegosztást, ez a szám 2015-re 7 millióra ugrott, és az elŇĎrejelzések szerint 2025-re várhatóan 36 millióan fognak aktívan élni ezzel a lehetŇĎséggel. Lakást is cserélhetünk egy idegennel akár a világ túlsó felén: elŇĎre megbeszélt idŇĎtartamban saját lakásunkat biztosítjuk a cserepartnernek, aki meg számunkra teszi otthonát elérhetŇĎvé. Jelenleg Magyarországon 368 lakást ajánlanak alkalmi lakáscserére, ebbŇĎl több mint 260-at a turisták számára legvonzóbb helyen, a fŇĎvárosban találunk. Emellett megannyi alternatív lehetŇĎség adott már a pénzügyileg tudatos utazáshoz is. Ha a fŇĎ igény a gyorsaság, akkor az elektromosrobogó-megosztás igénybevétele vagy rövidebb távnál a közbringarendszer az ideális választás. Ha viszont hosszabb útra készülünk, élhetünk a telekocsival, a közösségi felületen útitársakat kereshetünk az úticélunk és utazási idŇĎnk megjelölésével, természetesen az útiköltség megosztásával.

 

 

„A pénzügyileg tudatos fiatalok tisztában vannak ezekkel a megoldásokkal és ki is használják ŇĎket” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezetŇĎ igazgatója és a vetélkedŇĎ zsŇĪrijének elnöke. „A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedŇĎ egyik fŇĎ célja is az, hogy a jövŇĎ generációja pénzügyileg tudatos felnŇĎttekké váljon. Így az a feladatunk, hogy reagáljunk az ŇĎket körülvevŇĎ világra, megmutassuk a lehetŇĎségeiket, amelyeket ismerve majd okosan dönthetnek. A közösségi eszközhasználat, azaz, hogy nem rendelkezünk saját autóval, nyaralóval vagy akár biciklivel, a jövŇĎben egyre inkább egy lehetséges alternatíva lesz. SzülŇĎkként pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy gyerekeinknek bizony mintát adunk azzal is, hogy mit veszünk meg és mit nem, mennyire használjuk ezeket a közösségi lehetŇĎségeket tudatosan.”

 

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedŇĎ zsŇĪrijének elnöke szerint tehát felelŇĎsen gondolkodó szülŇĎként érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezek okos használatával nem csak pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a környezetünk terhelését is csökkentjük. Elmondhatjuk gyermekünknek, ha nincs szükségünk rendszeresen az autóra, akkor a közösségi megosztáson alapuló megoldásokkal megspórolhatjuk a saját gépjármŇĪvel járó terheket. Nem kell karbantartásra áldoznunk, illetve biztosításokat se kell fizetnünk az „üres” napokra. Birtoklás helyett tehát a megosztás is lehet az alapelvünk, vagyis hogy addig használjunk valamit, amíg arra feltétlenül szükségünk van, majd tegyük vissza a “közösbe”.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció