Mobilinternetről Egyiptomban tilos lesz külföldre telefonálni

Az egyiptomi jogszabályok szerint a külföldre irányuló telefonhívásoknak a többségi állami tulajdonban lévő Telecom Egypt szolgáltató hálózatát is érintenie kellene, ám a távközlési vállalat legutóbbi jelentése szerint a nemzetközi hívásokból származó bevételei jóval alulmaradtak a várakozásoknak.

A "rend" helyreállítása érdekében a három internetelérést is biztosító mobilszolgáltató, a Mobinil, az Etisalat Egypt és a Vodafone Egypt hálózatain keresztül korlátozzák a Skype használatát.

A Skype telefonszoftver a világon bárhol az internetre kapcsolódó számítógépek között ingyenes beszélgetést tesz lehetővé, a vezetékes telefonokra indított hívásokra pedig a hagyományos telefonálási költségek töredékéért van lehetőség.

A tilalom egyelőre a Skype-ról indított nemzetközi hívásokra, és csak a mobilinternettel rendelkezőkre vonatkozik - közölte az egyiptomi Nemzeti Távközlési Hatóság (NTRA).

"Erre a korlátozásra pusztán a törvények betartása miatt van szükség az olyan nemzetközi hívásoknál, amelyek valamilyen módon nem érintik a vezetékes hálózatokat" - magyarázta Amr Badaui, az NTRA elnöke.

A tilalom egyelőre csak a Skype-ra vonatkozik, de nem zárták ki, hogy hasonló szigorításokat vezetnek be a Google, a Yahoo és a Windows Live interneten keresztüli telefonos szolgáltatásaira.

"Az NTRA addig várt a törvény betartatásával, míg a mobilszolgáltatók kínálta interneteléréssel nem csökkent drasztikusan a hagyományos vezetékes telefonon bonyolított hívások száma" - tette hozzá Badaui.

A 2002-ben alapított Skype világszerte több mint 520 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. A hagyományos telefonos szolgáltatók mellett a titkosszolgálatok sem kedvelik a p2p fájlcserélők módjára működő netes telefonszoftvereket. Az indiai biztonsági erők például tavaly szeptemberben javasolták a nemzetközi hívások letiltását, amíg a beszélgetések lehallgatására nem találnak valamilyen hatékony megoldást.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció