Kvízjátékban szerepel az IBM szuperszámítógépe

Az IBM Watson névre hallgató szuperszámítógépe ősztől az eddigi legsikeresebb játékosok ellen száll ringbe a legnépszerűbb amerikai kvízjátékban, a Jeopardy-ban.

A valódi kihívás abban rejlik, hogy ezúttal nem matematikai jellegű feladatban, például egy sakkjátszmában verseng a számítógép az emberi elmével, hanem az élő nyelvvel kell megbirkóznia. Ez azt jelenti, hogy nem csupán száraz tényeket és adatokat kell ismernie, hanem kezelnie kell tudni a szóvicceket, a humort, az utalásokat és a különböző hétköznapi beszédfordulatokat is. A masinát három éven keresztül készítették föl a megmérettetésre és az utóbbi hónapokban emberekkel való versengésben is tesztelték.

A Watson-terv része az IBM hosszú távú mesterséges intelligencia fejlesztési projektjének, azaz nem csupán a tévés vetélkedő fődíjára pályáznak. A fejlesztés rövidebb távon arra irányul, hogy az emberi beszédet és az élő nyelvet jobban kezelő szoftvereket, például keresőket lehessen alkotni.

A „Jeopardy” (jelentése: „kockázat”) évtizedek óta a legnépszerűbb televíziós kvízjáték a tengerentúlon. Egyedisége abban rejlik, hogy nem kérdésekre kell válaszolni benne, hanem fordítva, a válaszokhoz kell kitalálni a megfelelő kérdést (pl.: 42 – Mi az élet értelme?). 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció